Wie is GerBard?

Gerbard is een samenstelling van 2 woorden: mijn voornaam en het woordje bard, dat ook wel lyrisch dichter, zanger of verhalenverteller betekent. Het geeft aan dat het begrip singer-songwriter mij niet volledig karakteriseert.
Sommige van mijn liedjes zou je namelijk als bardisch kunnen typeren, ze vertellen een door akoestisch gitaar onderstreept verhaal over events uit mijn persoonlijke leven. Vaak zijn het dan rapteksten geworden, waarbij de rol van de gitaar meer percussief is.
Daarnaast ben ik wel singer- songwriter, waar het gaat om de echte songs uit mijn repertoire. Ook daarvan staan voorbeelden op de site. Je hoort dat mijn liedjes overigens in verschillende talen zijn geschreven. Dat komt door mijn talenachtergrond: ik studeerde germanistiek en volgde ook cursussen Spaans en Frans. Engels leerde ik met mijn studie en door het lezen van literatuur: ik ben van origine (ver)taalkundige.
Verder cover ik graag liedjes en mijn keuze hierbij is zeer divers. In de allermeeste gevallen laat ik mij hierbij leiden door de kwaliteit van de tekst: Joe Jackson’s Sunday Papers en Real Men bijvoorbeeld vind ik geniaal in de intellectuele scherpzinnigheid. Wat overigens niet betekent, dat ik alleen maar van diepzinnige of intellectuele liedjes houd.
Tenslotte maak en speel ik graag bewerkingen van popsongs voor klassiek gitaar. Dan is mijn muziek dus instrumentaal en bepaalt de kwaliteit van bijvoorbeeld de melodie de keuze van het lied.

In de combinatie van taal en muziek komen voor mij de krachten samen, die mij het meest inspireren. Taal heeft voor mij de kracht om in een kwalitatief onontkoombare formulering de werkelijkheid te vernieuwen en zo bij te dragen aan verlichting. Ethos en of dictie van de tekst dan ook nog eens te versterken met het pure geluid van een klassieke akoestische gitaar, dat creëert zuivere transcendentie of: verhevigde aanwezigheid in het nu, of: innerlijke vervulling.
Ahum

3 gedachten over “Wie is GerBard?

 1. José Verdijk

  Wat een prachtige nieuwe nummers heb je opgenomen, Gerrit!
  En om ze op You Tube te zetten is geniaal, want dan speel ik ze af op de tv en heb ik een huiskamerconcert.
  Dank je wel voor je heerlijke muziek.

  1. GerBard

   Hoi Jose
   Bedankt voor je hartverwarmende reactie! Zo te horen heb ik een echt trouwe fan die mij en mijn muziek bovendien helemaal accepteert. Goed gevoel! GerBard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.